Nicolas Hauwaerts

De voordelen van een Vitamine B Complex supplement

Een goed Vitamine B Complex supplement bestaat uit niet minder dan de acht essentiële B-vitamines. Elk met hun eigen unieke voordelen die jouw lichaam kan helpen optimaal te functioneren. Van het ondersteunen van je energieniveaus tot het verbeteren van de cognitieve functie en het bevorderen van een gezonde huid, de vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, en B12 spelen allemaal een sleutelrol in het ondersteunen van een optimale gezondheid. Daarnaast is het Vitamine B Complex van Foodie versterkt met extra nutriënten zoals Taurine, Inositol, PABA en Choline, waardoor de gezondheidsvoordelen van het supplement nog verder worden bevorderd.

In deze blog nemen we je mee op een gedetailleerde reis langs elk van deze vitamines. We zullen ontdekken hoe ze ons dagelijks leven beïnvloeden, de symptomen van tekortkomingen en de verrassende voordelen van elke B-vitamine.

Vitamine B1 (Thiamine)

Vitamine B1, ook bekend als thiamine, is een essentiële, wateroplosbare vitamine die een fundamentele rol speelt in onze algehele gezondheid. Omdat ons lichaam thiamine niet kan opslaan, is het cruciaal om deze regelmatig via onze voeding of via supplementen binnen te krijgen.

Functies van Vitamine B1:

 1. Energiestofwisseling: Vitamine B1 is onmisbaar voor de omzetting van koolhydraten uit onze voeding in energie. Dit is vooral belangrijk voor de hersenen en het zenuwstelsel die glucose als hoofdbrandstof gebruiken.
 2. Neurologische functies: Thiamine is vitaal voor de gezondheid van het zenuwstelsel. Het helpt bij de goede werking van onze zenuwen en is betrokken bij de productie van neurotransmitters die onze mentale en emotionele gezondheid beïnvloeden.
 3. Hartgezondheid: Deze vitamine draagt bij aan een gezonde werking van het hart door de spierfunctie te ondersteunen en het cardiovasculaire systeem te bevorderen.
 4. Psychologische functies: Thiamine is betrokken bij hersenfuncties en kan een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand, geheugen, leervermogen en concentratie.
 5. Antioxidant werking: Het kan ook helpen het lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van oxidatieve stress en vrije radicalen.

In ons Vitamine B-complex maken we gebruik van thiaminehydrochloride (HCL), een zeer zuivere en goed opneembare vorm van vitamine B1. Deze vorm is direct beschikbaar voor het lichaam om te gebruiken, wat het een ideale keuze maakt voor effectieve suppletie.

Omdat ons lichaam niet in staat is om thiamine zelf aan te maken, is regelmatige suppletie van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat we voldoende van deze belangrijke voedingsstof binnenkrijgen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die een dieet volgen dat arm is aan natuurlijke bronnen van B1, zoals volle granen, noten, bonen en vlees.

Vitamine B2 (Riboflavine)

Vitamine B2, of riboflavine, helpt bij het omzetten van voedsel in energie en is ook cruciaal voor de gezondheid van de huid, ogen en bloedcellen. Een tekort aan B2 kan leiden tot ariboflavinosis, met symptomen zoals scheuren bij de mondhoeken, gevoelige, rode en gezwollen tong, en huiduitslag. Riboflavine speelt ook een rol bij de bescherming van het lichaam tegen oxidatieve stress.

Functies van Vitamine B2:

 1. Energieproductie: Riboflavine is van fundamenteel belang voor het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten, wat cruciaal is voor de energieproductie in het lichaam.
 2. Gezondheid van rode bloedcellen: Het draagt bij aan het behoud van normale rode bloedcellen, die essentieel zijn voor het efficiënt transporteren van zuurstof door het hele lichaam.
 3. Gezichtsvermogen: Riboflavine helpt een normaal gezichtsvermogen te behouden en speelt een rol in de gezondheid van het netvlies.
 4. Huid en slijmvliezen: Deze vitamine ondersteunt het behoud van gezonde huid en slijmvliezen, wat fundamenteel is voor de beschermende barrières van het lichaam.
 5. IJzermetabolisme: Riboflavine is belangrijk voor een normaal ijzermetabolisme, essentieel voor het voorzien van het lichaam van voldoende zuurstof.
 6. Bescherming tegen oxidatieve schade: Het helpt cellen te beschermen tegen oxidatieve stress, wat de gezondheid op cellulair niveau ondersteunt en de verouderingsprocessen vertraagt.
 7. Vermindering van vermoeidheid: Door energieproductie te ondersteunen, helpt riboflavine bij het bestrijden van vermoeidheid en moeheid.
 8. Neurologische functie: Riboflavine draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel, wat belangrijk is voor goede cognitieve functies en zenuwcommunicatie.

Ondanks dat riboflavine in veel voedingsmiddelen voorkomt, zoals melk, vlees, eieren, en groene groenten, krijgen veel mensen, vooral degenen met specifieke dieetbeperkingen, vaak niet voldoende binnen. Dit kan leiden tot tekorten die diverse lichaamsfuncties beïnvloeden.

In het Vitamine B Complex van Foodie wordt de biologisch actieve vorm van riboflavine, riboflavine-5-fosfaat, gebruikt. Deze vorm hoeft niet verder omgezet te worden in het lichaam en is direct beschikbaar, wat zorgt voor een efficiënte en praktische manier om voldoende van deze belangrijke vitamine binnen te krijgen. Hierdoor minimaliseren we het risico op tekorten en verzekeren we een optimale gezondheid.

Vitamine B3 (Niacine)

Vitamine B3, ook bekend als niacine, speelt een fundamentele rol in een veelvoud aan lichaamsfuncties die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid. Deze vitamine, die in twee vormen voorkomt – nicotinezuur en niacinamide –, is cruciaal voor het energiemetabolisme en is cruciaal voor de gezondheid van het zenuwstelsel en de huid.

Een tekort aan niacine leidt tot pellagra, gekenmerkt door dermatitis, diarree en uiteindelijk dementie. Overmatige inname van niacine kan echter leiden tot ‘flushing’, een onschadelijke maar oncomfortabele roodheid van de huid, maar hierover verder meer.

Functies van Vitamine B3:

 1. Energiemetabolisme: Niacine is van vitaal belang voor de omzetting van voedsel in energie. Het speelt een centrale rol in het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten, waardoor het lichaam effectief energie kan produceren.
 2. Gezondheid van de huid en slijmvliezen: Niacine is essentieel voor het onderhouden van de gezondheid en structuur van de huid en slijmvliezen, wat bijdraagt aan hun vermogen om zichzelf te herstellen en te onderhouden.
 3. Psychologische functie: Vitamine B3 draagt bij aan normale cognitieve functies en stemming, wat het een belangrijke voedingsstof maakt voor het behoud van mentale gezondheid.
 4. Ondersteuning van het zenuwstelsel: Niacine ondersteunt de gezonde werking van het zenuwstelsel en bevordert effectieve communicatie tussen de hersenen en het lichaam.
 5. Vermindering van vermoeidheid: Door zijn betrokkenheid bij energieproductie helpt niacine vermoeidheid en moeheid te verminderen, wat essentieel is voor dagelijkse activiteit en welzijn.
 6. Synthese van vetzuren: Vitamine B3 speelt een rol in de aanmaak van vetzuren, die nodig zijn voor verschillende lichaamsprocessen en celonderhoud.

Hoewel het lichaam in staat is niacine te synthetiseren uit het aminozuur tryptofaan, is deze omzetting vaak inefficiënt. Van de twee vormen van niacine, kan nicotinezuur een ongemakkelijke “flush” veroorzaken, gekenmerkt door roodheid en een warm gevoel op de huid. Deze bijwerking maakt het minder gewenst voor dagelijks gebruik.

Daarom kiezen wij bij Foodie voor niacinamide in ons Vitamine B Complex. Niacinamide, de biologisch actieve vorm van vitamine B3, biedt alle gezondheidsvoordelen van niacine zonder de ongemakkelijke flush. Deze keuze zorgt ervoor dat gebruikers de volledige voordelen van vitamine B3 kunnen ervaren zonder enige onaangename bijwerkingen. Door niacinamide toe te voegen aan ons complex, zorgen we ervoor dat onze gebruikers optimaal kunnen profiteren van deze essentiële voedingsstof.

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)

Vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur, is een cruciale bouwsteen voor de gezondheid van het lichaam, die een centrale rol speelt in een reeks vitale functies. Pantotheenzuur is betrokken bij de synthese van hormonen en cholesterol. Symptomen van een tekort aan Vitamine B5 zijn vermoeidheid, irritaties en slapeloosheid. Vanwege zijn rol in de energiemetabolisme helpt B5 ook bij het verminderen van vermoeidheid.

Functies van Vitamine B5:

 1. Energieproductie: Pantotheenzuur is onmisbaar voor het metabolisme, waar het helpt bij de omzetting van voedsel (koolhydraten, vetten, eiwitten) in energie die het lichaam kan gebruiken.
 2. Synthese van biochemische moleculen: Vitamine B5 speelt een sleutelrol in de normale synthese en het metabolisme van steroïdhormonen, vitamine D en neurotransmitters, die allemaal fundamenteel zijn voor het goed functioneren van het lichaam.
 3. Vermindering van vermoeidheid: Door zijn rol in de energieproductie kan pantotheenzuur helpen vermoeidheid te verminderen, wat bijzonder waardevol is tijdens perioden van verhoogde fysieke of mentale inspanning.
 4. Stressweerstand: Pantotheenzuur is bekend om zijn bijdrage aan het lichaam’s vermogen om stress te weerstaan, wat essentieel is voor het omgaan met geestelijke druk en inspanning.
 5. Mentale prestaties: Deze vitamine ondersteunt normale cognitieve functies, waardoor het een vitale voedingsstof is voor het behoud van mentale helderheid onder stressvolle omstandigheden.

Als een wateroplosbare vitamine kan het lichaam vitamine B5 niet langdurig opslaan, wat betekent dat constante aanvoer noodzakelijk is om tekorten te voorkomen. Gezien de veelzijdige en essentiële rollen die het speelt, van het bijdragen aan energieproductie tot het reguleren van stresshormonen, is suppletie een effectieve manier om de algehele gezondheid te ondersteunen.

In het Vitamine B Complex van Foodie gebruiken we de vorm van Calcium-D-pantothenaat, een goed opneembare vorm van vitamine B5. Dit verzekert dat je effectief de benodigde hoeveelheden van deze cruciale voedingsstof binnenkrijgt. Door vitamine B5 toe te voegen aan onze formule, kan je dit makkelijk elke dag aan je dieet toevoegen, waardoor je energieniveaus worden verhoogd en je vermogen om met stress om te gaan wordt verbeterd.

Vitamine B6 (Pyridoxine)

Vitamine B6 of Pyridoxine is een essentiële voedingsstof die een centrale rol speelt in een reeks cruciale lichaamsfuncties, waaronder bloedvorming, energiemetabolisme en hormoonregulatie. Pyridoxine is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap en in de kindertijd, evenals de immuniteit. Een tekort kan leiden tot anemie, depressie, verwardheid, en een verlaagde immuunfunctie.

Het is ook betrokken bij meer dan 100 enzymreacties, voornamelijk gerelateerd aan het eiwitmetabolisme. Het belang van deze vitamine strekt zich uit over diverse aspecten van gezondheid en welzijn.

Functies van Vitamine B6:

 1. Vorming van rode bloedcellen: Ondersteunt de productie van rode bloedcellen, cruciaal voor het zuurstoftransport door het lichaam.
 2. Energiemetabolisme: Activeert de natuurlijke energie in het lichaam en speelt een rol bij de verwerking van eiwitten, vetten en koolhydraten.
 3. Psychologische functies: Bevordert een gezonde gemoedstoestand en ondersteunt cognitieve functies zoals leren en concentratie.
 4. Eiwit- en cysteïnesynthese: Essentieel voor de afbraak en opbouw van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.
 5. Zwangerschap: Helpt ochtendmisselijkheid te verminderen, cruciaal voor de hersenontwikkeling en het zenuwstelsel van de foetus, versterkt het immuunsysteem van de moeder, en kan helpen bij het voorkomen van lage geboortegewichten.
 6. Homocysteïnemetabolisme: Draagt bij aan de regulering van homocysteïne, een stof die bij hoge niveaus de gezondheid van hart en bloedvaten kan beïnvloeden.
 7. Hormoonregulatie: Speelt een rol bij de balans en regulering van hormonale activiteit.
 8. Immuunsysteem: Ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem, essentieel voor de algehele gezondheid.
 9. Vermindering van vermoeidheid: Helpt om vermoeidheid te verminderen en het energieniveau te behouden.
 10. Neurologische gezondheid: Zorgt voor de goede werking van het zenuwstelsel.

Vanwege zijn rol in meer dan 100 enzymreacties, met name in het metabolisme van belangrijke macronutriënten, is vitamine B6 een sleutelcomponent in onze lichaamsprocessen. Als wateroplosbare vitamine kan het lichaam deze niet langdurig opslaan, wat een constante aanvoer noodzakelijk maakt.

Bij Foodie gebruiken we pyridoxal-5-fosfaat (P-5-P), de biologisch actieve vorm van vitamine B6. Deze vorm is niet alleen beter opneembaar, maar minimaliseert ook de kans op ‘stapeling’, een toestand die kan leiden tot ongewenste neurologische symptomen zoals tintelingen en gevoelloosheid bij overmatige inname van de niet-actieve vormen. Dit maakt onze Vitamine B Complex een uitstekende keuze voor iedereen die zijn vitamine B6-inname wil optimaliseren zonder risico op bijwerkingen.

Vitamine B8 (Biotine)

Vitamine B8, beter bekend als biotine is essentieel voor het metabolisme van vetten, koolhydraten en eiwitten. Deze vitamine speelt een cruciale rol in het omzetten van deze macronutriënten in energie, wat essentieel is voor het optimaal functioneren van het lichaam. Biotine is ook van vitaal belang voor de gezondheid van haar, huid en nagels en ondersteunt zowel de psychologische als fysieke gezondheid. Tekorten kunnen leiden tot dunner wordend haar, huiduitslag en neurologische symptomen bij ernstige gevallen.

Functies van Vitamine B8:

 1. Energiehuishouding: Biotine draagt bij aan een normaal energieleverend metabolisme, wat cruciaal is voor dagelijkse activiteiten en het handhaven van algehele vitaliteit.
 2. Haargroei: Het speelt een sleutelrol in het behoud van gezond en sterk haar, waardoor het vaak wordt aanbevolen voor mensen die streven naar verbeterde haargezondheid.
 3. Huid- en nagelgezondheid: Biotine is essentieel voor het behoud van een normale huid en sterke nagels, ondersteunend in hun groei en onderhoud.
 4. Metabolisme van macronutriënten: Het helpt bij het normaal metaboliseren van koolhydraten, vetten en eiwitten, wat cruciaal is voor efficiënt gebruik van voedingsstoffen door het lichaam.
 5. Psychologische functies: Biotine ondersteunt de gemoedstoestand, concentratie, leervermogen en geheugen, wat bijdraagt aan algemeen mentaal welzijn.
 6. Zenuwfunctie: Het draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel, essentieel voor effectieve signaaloverdracht en communicatie binnen het lichaam.
 7. Slijmvliezen: Biotine helpt bij het behouden van normale slijmvliezen, wat van cruciaal belang is voor de gezondheid van het spijsverterings- en ademhalingssysteem.

De aanvullende inname van biotine via supplementen is een effectieve manier om de gezondheid van haar en nagels te versterken, de huidconditie te verbeteren en een gezond metabolisme te ondersteunen. Gezien de essentiële rollen die biotine speelt, is het een cruciaal onderdeel van elk Vitamine B Complex, inclusief dat van Foodie. Biotine kan niet door het lichaam worden aangemaakt, dus regelmatige inname via voeding of supplementen is noodzakelijk om te voldoen aan de lichaamsbehoeften en het voorkomen van tekorten.

Vitamine B9 (Foliumzuur)

Vitamine B9, ook bekend als foliumzuur of folaat, is een essentiële wateroplosbare vitamine die een sleutelrol speelt in een reeks kritieke lichaamsprocessen. Deze vitamine is van cruciaal belang voor iedereen, met speciale aandacht voor prenatale gezondheid, DNA-productie en celgroei. Foliumzuur is cruciaal voor de vroege ontwikkeling tijdens de zwangerschap omdat het helpt bij het voorkomen van geboorteafwijkingen van de hersenen en ruggengraat. Hieronder verkennen we de diverse functies van vitamine B9 en waarom suppletie belangrijk is.

Vitamine B9 en B11 zijn beide benamingen voor foliumzuur of folaat, waarbij B9 vaak wordt gebruikt in de VS en B11 in sommige Europese landen zoals Nederland. Wij hebben gekozen voor de meest gebruikte benaming nl. Vitamine B9.

Functies van Vitamine B9:

 1. Aminozuursynthese: Folaat is betrokken bij de synthese van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.
 2. Bloedvorming: Ondersteunt de normale vorming van rode en witte bloedcellen, die essentieel zijn voor zuurstoftransport en immuunrespons.
 3. Celdeling en groei: Foliumzuur speelt een cruciale rol in het celdelingsproces, essentieel tijdens snelle groeiperiodes zoals zwangerschap.
 4. Homocysteïnemetabolisme: Helpt bij het metabolisme van homocysteïne, wat bij hoge niveaus kan bijdragen aan hartziekten.
 5. Immuunsysteem: Versterkt de normale werking van het immuunsysteem.
 6. Psychologische functies: Ondersteunt normale psychologische functies door zijn rol in de hersenchemie.
 7. Vermindering van vermoeidheid: Draagt bij aan energieproductie, wat helpt bij het verminderen van vermoeidheid.
 8. Foetale ontwikkeling: Onmisbaar voor de gezonde ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap.

Suppletie met folaat is essentieel, vooral voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd die zwanger zijn of willen worden, vanwege het verband tussen adequate foliumzuurinname en een verminderd risico op geboorteafwijkingen. Het is ook voordelig voor personen die onvoldoende foliumzuur via hun dieet binnenkrijgen, zoals ouderen, mensen onder bepaalde medicatie, of die met aandoeningen die de voedingsopname beïnvloeden.

Bij Foodie gebruiken we het gepatenteerde Quatrefolic (5-MTHF), een vorm van folaat met superieure biologische beschikbaarheid. Deze bioactieve vorm van folaat wordt beter opgenomen en efficiënter gebruikt door het lichaam, vooral belangrijk voor diegenen met genetische variaties die de omzetting van foliumzuur naar zijn actieve vorm belemmeren. Dit maakt ons Vitamine B Complex een optimale keuze voor het waarborgen van voldoende foliumzuurinname, ter ondersteuning van algehele gezondheid en welzijn.

Vitamine B12 (Cobalamine)

Vitamine B12 of cobalamine is essentieel voor talrijke vitale lichaamsfuncties, wat het een ideale kandidaat maakt voor suppletie, vooral voor mensen die geen dierlijke producten consumeren, zoals vegetariërs en veganisten. Het speelt een cruciale rol in de productie van rode bloedcellen en DNA, en voor het onderhouden van gezonde zenuwcellen.

Een tekort aan B12 kan leiden tot pernicieuze anemie, vermoeidheid, geheugenverlies, en, indien onbehandeld, permanente zenuwschade. Hier volgt een diepgaande kijk op de veelzijdige functies van vitamine B12.

Functies van Vitamine B12:

 1. Vermindering van vermoeidheid: Helpt zowel lichamelijke als geestelijke vermoeidheid te verminderen.
 2. Ondersteuning van het immuunsysteem: Speelt een essentiële rol in het functioneren van het immuunsysteem.
 3. Bevordering van de gemoedstoestand: Draagt bij aan een stabiele gemoedstoestand en verbeterde psychologische functies.
 4. Verbetering van geheugen en concentratie: Essentieel voor het geheugen en concentratievermogen.
 5. Aanmaak van rode bloedcellen: Ondersteunt de vorming van rode bloedcellen en bevordert het zuurstoftransport door het lichaam.
 6. Functie van het zenuwstelsel: Cruciaal voor de goede werking van het zenuwstelsel.
 7. Weefselgroei en -ontwikkeling: Belangrijk voor celgroei en -ontwikkeling.
 8. Activering van natuurlijke energie: Helpt bij het vrijmaken van energie uit voeding.
 9. Regulering van het homocysteïnegehalte: Draagt bij aan een normaal metabolisme van homocysteïne, wat cruciaal is voor de hartgezondheid.

Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten, waardoor suppletie bijzonder belangrijk is voor diegenen die een plantaardig dieet volgen. B12-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen: de biologisch beschikbare vormen zoals methylcobalamine en adenosylcobalamine worden efficiënter opgenomen dan de synthetische vorm cyanocobalamine. Wij hebben gekozen voor methylcobalamine omdat deze direct door het lichaam gebruikt kan worden zonder verdere omzetting, wat het een zeer effectieve optie maakt. Vooral voor veganisten en vegetariërs is het essentieel om B12-supplementen te nemen om tekorten te voorkomen, die kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede en zenuwschade.

Elk van deze vitamines speelt een vitale rol in het onderhouden van gezondheid op cellulair niveau en ondersteunt het lichaam in zijn dagelijkse functies. Om een Vitamine B Complex supplement echter nog beter te maken, kunnen ondersteunende stoffen zoals Choline, Taurine, Inositol en PABA in de formule worden toegevoegd. Deze semi-vitaminen versterken de voordelen van de B-vitamines, waardoor het een nog krachtig een efficiënt supplement is.

De voordelen van Choline in een Vitamine B Complex:

Choline is een essentiële voedingsstof die, hoewel geen vitamine in strikte zin, vaak wordt toegevoegd aan vitamine B-complex supplementen vanwege zijn synergetische effecten met de B-vitaminen. Het werd vroeger dan ook beschouwd als Vitamine B4. Het biedt verschillende gezondheidsvoordelen die het een waardevolle aanvulling maken op een B-complex. Hier zijn enkele redenen waarom choline een goede meerwaarde is aan een vitamine B-complex supplement:

 1. Ondersteuning van de leverfunctie: Choline speelt een cruciale rol in de levergezondheid. Het helpt bij het voorkomen van leververvetting door het transport van vet uit de lever te faciliteren. Een tekort aan choline kan leiden tot leverziekten zoals leververvetting en cirrose.
 2. Hersenfunctie en cognitieve gezondheid: Choline is essentieel voor de productie van acetylcholine, een belangrijke neurotransmitter die betrokken is bij geheugen, stemming, spiercontrole en andere hersen- en zenuwfuncties. Suppletie kan cognitieve functies ondersteunen, vooral bij ouderen.
 3. Ontwikkeling van de foetus: Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus tijdens de zwangerschap. Het draagt bij aan de preventie van ontwikkelingsstoornissen en kan de cognitieve functies van het kind later in het leven verbeteren.
 4. Cardiovasculaire gezondheid: Choline werkt samen met foliumzuur (vitamine B9) en vitamine B12 voor het reguleren van de homocysteïnespiegel in het bloed door de omzetting van homocysteïne in methionine te bevorderen, wat helpt bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten..
 5. Celmembranen: Choline is een belangrijk onderdeel van fosfolipiden, de bouwstenen van alle celmembranen in het lichaam.

De voordelen van Taurine in een Vitamine B Complex:

Taurine is een zwavelhoudend aminozuur dat van nature in het lichaam voorkomt en veel wordt toegevoegd aan voedingssupplementen vanwege zijn diverse gezondheidsvoordelen. Hoewel het geen B-vitamine is, wordt het soms aan vitamine B-complex supplementen toegevoegd om de algehele voordelen te vergroten. Hier zijn enkele redenen waarom taurine een waardevolle toevoeging kan zijn aan een vitamine B-complex:

 1. Ondersteuning van het zenuwstelsel: Taurine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van neurotransmitters in het brein en zenuwstelsel. Het helpt bij het stabiliseren van celmembranen en kan neuroprotectieve effecten hebben, wat kan bijdragen aan betere cognitieve en mentale gezondheid.
 2. Hartgezondheid: Taurine helpt samen met B3 en B9 bij de regulatie van de hartslag en de bloeddruk, en is betrokken bij de gezondheid van de hartspier. Het heeft antioxiderende eigenschappen die de hartcellen kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen.
 3. Visuele gezondheid: Taurine is van cruciaal belang voor het behoud van de gezondheid van het netvlies en kan helpen bij het voorkomen van degeneratieve oogziekten.
 4. Regulatie van calcium in cellen: Taurine helpt bij het reguleren van de calciumniveaus in verschillende cellen van het lichaam, wat belangrijk is voor het functioneren van spieren en zenuwen.
 5. Immuunsysteem: Taurine kan de werking van het immuunsysteem ondersteunen door de effectiviteit van witte bloedcellen te bevorderen.
 6. Ondersteuning bij lichamelijke activiteit: Taurine wordt vaak gebruikt door atleten en mensen die regelmatig sporten, omdat het kan helpen bij het verbeteren van de sportprestaties, het verminderen van vermoeidheid en het beschermen van spieren tegen schade.
 7. Metabolische gezondheid: Het speelt een rol bij de verwerking van vetten en in sommige studies is het geassocieerd met een verbeterde insulinegevoeligheid, wat kan bijdragen aan een betere controle over de bloedsuikerspiegel.

De voordelen van Inositol in een Vitamine B Complex:

Inositol, soms ook wel aangeduid als vitamine B8, hoewel het strikt genomen geen vitamine is, is een waardevolle aanvulling op een vitamine B-complex vanwege zijn veelzijdige voordelen en interactie met andere B-vitaminen. Hier zijn enkele redenen waarom inositol een uitstekende aanvulling is op een vitamine B-complex:

 1. Geestelijke gezondheid: Inositol speelt een cruciale rol in de signaaloverdracht tussen cellen, inclusief de neurotransmitters die de hersenfunctie beïnvloeden. Het is betrokken bij de regulering van serotonine en dopamine, wat het vooral nuttig maakt voor het ondersteunen van de gemoedstoestand en het behandelen van aandoeningen zoals depressie en angst.
 2. Celmembranen: Net als Choline, is Inositol een essentiële component van fosfolipiden die de bouwstenen zijn van onze celmembranen.
 3. Insulinegevoeligheid: Inositol verbetert de insulinegevoeligheid van de lichaamscellen, waardoor het een belangrijke rol speelt bij het beheersen van metabole syndromen zoals diabetes type 2.
 4. Vruchtbaarheidsverbetering: Inositol gaat samen met foliumzuur helpen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid door de eierstokfunctie te ondersteunen en de hormoonbalans te verbeteren.
 5. Neurologische functie: Inositol is essentieel voor het bevorderen van een gezonde cognitieve functie en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde zenuwfunctie door de structuur van myeline te ondersteunen, de substantie die zenuwvezels isoleert.
 6. Stress en slaap: Door zijn invloed op de neurotransmitters kan inositol helpen bij het reguleren van de lichamelijke reactie op stress en angst en zal het helpen bij het reguleren van de slaapcyclus.
 7. Cellulaire gezondheid: Inositol is onderdeel van de structuur van verschillende secundaire boodschappers in cellen en helpt bij het reguleren van cellulaire reacties op externe signalen, wat essentieel is voor de gezondheid van cellen.

De voordelen van PABA in een Vitamine B Complex:

PABA, of para-aminobenzoëzuur, is een interessante aanvulling op een vitamine B-complex, hoewel het strikt genomen geen vitamine is. Het wordt vaak geassocieerd met de B-vitaminegroep vanwege zijn rol in de synthese van foliumzuur en het functioneren als co-factor in verschillende metabolische processen. Hier zijn enkele redenen waarom PABA een waardevolle toevoeging is aan een vitamine B-complex:

 1. Synthese van Foliumzuur: PABA is essentieel voor de natuurlijke synthese van foliumzuur in het lichaam. Foliumzuur speelt een cruciale rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en helpt bij het voorkomen van geboorteafwijkingen, waardoor PABA indirect bijdraagt aan deze vitale lichaamsprocessen.
 2. Gezondheid van de huid: PABA helpt bij het onderhouden van gezonde huid door om zijn vermogen om de huid te beschermen tegen UV-straling. Het ondersteunt de vorming van nieuwe huidcellen en kan helpen bij het verminderen van tekenen van veroudering.
 3. Haargroei en kleurbehoud: PABA is betrokken bij de gezondheid van het haar. Er wordt aangenomen dat het de haargroei kan stimuleren en helpen bij het behoud van de natuurlijke haarkleur.
 4. Stofwisseling en energieproductie: Als co-factor in verschillende metabole processen draagt PABA bij aan de normale stofwisseling van eiwitten en de productie van rode bloedcellen, wat weer invloed heeft op het energieniveau.
 5. Synergie met B8 en B9: PABA werkt samen met foliumzuur en biotine en versterkt hun functies, vooral in de synthese van DNA en andere belangrijke cellulaire processen.

Conclusie:

Na het lezen van deze blog ben je op de hoogte van de voordelen van de essentiële B-vitaminen en de unieke aanvulling van taurine, inositol, PABA en choline. Als we kijken naar de de gebruikte vormen en de dosering van elk B-vitamine, kunnen we stellen dat Foodie’s Vitamine B Complex een uitstekende keuze is voor iedereen die op zoek is naar een volwaardig Vitamine B Complex. Elk onderdeel van ons B Complex is zorgvuldig geselecteerd om synergetisch te werken, waarbij de meest biologisch beschikbare vormen van elke vitamine zijn gebruikt om optimale gezondheidsvoordelen te garanderen.

De toevoeging van Taurine, Inositol, PABA en Choline verhoogt niet alleen de effectiviteit van de B-vitaminen, maar biedt ook aanvullende voordelen die cruciaal zijn voor de cardiovasculaire gezondheid, neurologische functies en cellulaire bescherming. Deze componenten maken ons Vitamine B Complex niet alleen completer dan vele anderen op de markt, maar ook zeer effectief in het ondersteunen van een breed scala aan lichaamsfuncties.

Bedankt voor het lezen.

Gezonde groetjes
Team Foodie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00