Dennis Van Gerven

Het Beste Probiotica Supplement en Voedingsbronnen

Probiotica supplementen

Een levensechte pil voor gewichtsverlies. Farmaceutische bedrijven hebben het keer op keer geprobeerd – en steeds weer zonder succes.

Maar in feite bestaat deze pil en het geheime ingrediënt is beslist verbazingwekkend: probiotische bacteriën.

Het gebruiken van supplementen met bacteriën die goed zijn voor je darmen is tegenwoordig veel gebruikelijker dan zo’n tien jaar geleden en je kunt producten die probiotische krachten claimen overal vinden, van het gangpad met vitamines bij de drogist tot de zuivelafdeling in de supermarkt.

Maar ondanks de veelheid aan ‘Activia-reclames’ op televisie, weet nog lang niet iedereen wat probiotische voedingsmiddelen zijn, hoe ze je gezondheid ondersteunen of hoe je ze aan je dieet kunt toevoegen.

Wat zijn probiotica?

Simpel gezegd zijn probiotica ‘goede bacteriën’. Natuurlijk, we zijn geconditioneerd om te denken dat bacteriën slecht zijn en ziektes veroorzaken, maar het blijkt dat ze helemaal zo slecht niet zijn.

In feite zitten je ingewanden vol micro-organismen die helpen met het verwerken van voedsel, bepaalde infecties voorkomen en bijdragen aan een goed functioneren van je immuunsysteem.

Probiotica vallen in de categorie goede organismen en de soorten die zich in je lichaam bevinden zijn doorgaans een combinatie van bacteriën en gistsoorten. De meeste gezonde mensen hebben biljoenen probiotica in hun maag en darmen, maar het is mogelijk om de productie van goede bacteriën te verhogen door gefermenteerde producten of supplementen.

Als iemand een antibioticum heeft gebruikt (wat een schadelijk effect kan hebben op de hoeveelheid gezonde bacteriën die zich in het lichaam bevindt) of als een patiënt darmklachten heeft, schrijven artsen soms een probioticasupplement voor om de gezondheid in het algemeen en die van de darmen in het bijzonder te ondersteunen.

Een aantal gezondheidsvoordelen van probiotica

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van de gezondheid van de darmen en het immuunsysteem en wetenschappers stuitten steeds weer op een verband tussen de functionaliteit van de darmen en andere vitale organen zoals de hersenen, het hart en de lever.

Gedurende hun onderzoek naar hoe de ingewanden functioneren, hebben de onderzoekers veel nuttige toepassingen van probiotica ontdekt, waaronder:

 • verbeterd functioneren van het immuunsysteem;
 • betere opname van vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium en de vitaminen A en D;
 • minder symptomen van het geprikkelde darm syndroom;
 • minder symptomen van diarree;
 • gezondere huid en minder voorkomen van eczeem;
 • betere spijsvertering;
 • beter functioneren van het urinewegsysteem;
 • verbeterde vaginale gezondheid;
 • verbeterde mondconditie;
 • minder optreden van ziekten als verkoudheden;
 • verbeterde weerstand tegen allergieën.

Probiotica doen hun werk door voedsel door de ingewanden te verplaatsen en de slechte bacteriën te bestrijden die kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het gebruik van dit soort supplementen kan zorgen voor een gezonder spijsverteringsstelsel en een betere algemene gezondheid.

Soorten probiotica

Je hebt besloten een probioticum uit te proberen, maar er zijn zoveel soorten dat je niet goed weet waar je moet beginnen. In het algemeen zijn er twee hoofdsoorten van bacteriën waar de meeste probiotica die in voeding of supplementen voorkomen van zijn afgeleid. De meeste probiotica bevatten deze beide soorten en vaak ook een aantal andere.

Bifidobacterie: van bifidobacteriën, die in bepaalde zuivelproducten zitten, is aangetoond dat ze met name een positief effect kunnen hebben op het geprikkelde darm syndroom.

Lactobacillus: de lactobacillus, die de meest algemene van de twee is, komt voor in yoghurt en gefermenteerde voedingsmiddelen, wordt gekoppeld aan een hoger energiepeil, een verbeterde spijsvertering en lactosetolerantie (het kan zelfs bijdragen aan de behandeling van diarree en andere symptomen).

Zijn probiotica veilig?

Er is nauwelijks bewijs dat gezondheidsproblemen rechtstreeks in verband brengt met het gebruik van probiotica. Integendeel, bijna alle onderzoeken tonen aan dat ze in de meeste gevallen een positieve werking hebben.

Sommige mensen met een immuunaandoening, zoals de ziekte van Lyme, kunnen ze wellicht beter vermijden vanwege het risico ontstekingen op te lopen, maar de overgrote meerderheid van de bevolking kan profiteren van de voordelen van probiotica.

Het is wel goed om te bedenken dat je de eerste keer dat je een probiotische pil inneemt een aantal bijeffecten kunt ervaren. Hierbij valt te denken aan:

 • maagpijn
 • gasvorming
 • een opgezwollen gevoel
 • diarree

Deze symptomen zijn doorgaans tijdelijk en verdwijnen nadat je de probiotica een paar dagen hebt gebruikt. In sommige gevallen kunnen allergieën optreden, evenals wanneer je allergisch bent voor specifieke bacterieculturen of een van de andere ingrediënten in een supplement.

Zoals met ieder supplement kun je ook voordat je probiotica gaat gebruiken het beste eerst overleggen met je arts. Hij of zij kan je helpen de beslissingen te nemen die het beste zijn voor jouw lichaam en behoeften.

Wij raden als Probiotica supplement de Precript-Assist aan. Dit supplement heeft sterke probiotica culturen die niet in de koelkast bewaard hoeven worden.

Het is trouwens een fabel dat probiotica uit de koelkast beter voor je zou zijn, integendeel zelfs. Deze culturen zijn juist slapper en moet gekoeld worden bewaard.

Mocht je geen supplement willen nemen dan kan je ook altijd via voeding je probiotica binnen krijgen.

De beste voedingsmiddelen voor gezonde darmen

Je darmen bevatten al een bepaalde hoeveelheid gezonde bacteriën. En hoewel er supplementen zijn die ervoor kunnen zorgen dat deze bacteriën zich vermeerderen, is het gunstiger om probiotica via je voeding binnen te krijgen, in andere woorden – door de juiste voedingsmiddelen te eten. Als je je dieet zodanig aanpast dat het de volgende voedingsmiddelen bevat, dan zullen je algemene gezondheid en welbevinden vaak verbeteren:

Yoghurt

Yoghurt is waarschijnlijk het meest gangbare gefermenteerde voedingsmiddel dat er is en levert een grote hoeveelheid probiotica. Toch zijn we bij Foodie niet echt blij met zuivel dus wat ons betreft niet ideaal. Probeer sowieso de soorten die vol kunstmatige zoetstoffen als aspartaam zitten te vermijden. Ook yoghurt in smaken die smaakstoffen, toevoegingen en kunstmatige kleurstoffen bevatten kun je beter laten staan. Ga zoveel mogelijk voor ‘puur natuur’ of voor de Kokos- en Griekse varianten.

Zuurkool

Inderdaad, dit is misschien een verrassend voedingsmiddel, maar dankzij het fermentatieproces is zuurkool een krachtige bron van gezonde bacteriën! Het is gemaakt van gefermenteerde kool en andere groenten en boordevol levende culturen die een echte ‘boost’ voor je gezondheid kunnen zijn – en dan zitten er ook nog eens volop vitaminen in zoals vitamine K en B6, die goed zijn voor iedereen.

Tafelzuur

Een andere verrassende bron van probiotica – het bescheiden tafelzuur. Probeer wel lokale of biologische varianten (en niet de massaproducten) te kopen om te garanderen dat je de maximale hoeveelheid probiotica binnenkrijgt. Potten die in de koelkast bewaard moeten worden zijn het beste – de producten die houdbaar zijn op kamertemperatuur bevatten geen goede bacteriën meer.

Misosoep

Miso is een pasta van gefermenteerde rogge, rijst, bonen of gerst en tijdens dit proces ontstaan er in deze zoute soep enorme hoeveelheden actieve culturen. Voeg een beetje toe aan heet water om je miso te bereiden en bezorg jezelf zo een gezonde dosis probiotische ‘power’.

Kombucha

Dit oeroude Chinese drankje werd meer dan 2000 jaar geleden al gedronken en is gemaakt door zwarte thee te fermenteren. Je kan een kit kopen om het thuis te maken of het gebotteld kopen in speciaalzaken.

Gemberbier

Met minder dan 0.5% alcohol is gemberbier op natuurlijke wijze gefermenteerd en een geweldige optie als je een verfrissend drankje wilt dat vol probiotica zit.

Kefir

De zuiveldrank kefir ontstaat op een vergelijkbare manier als yoghurt en wordt gemaakt door het fermentatieproces dat ontstaat als kefir aan melk wordt toegevoegd. Het is heerlijk over ontbijtgranen of puur, is verkrijgbaar in verschillende fruitsmaken en levert je veel probiotica en een gezonde dosis eiwitten.

Kimchi

Kimchi is een basisproduct in de Koreaanse keuken en is een zeer pikante soort zuurkool. Het wordt meestal gemaakt met azijn, knoflook, zout en chilipepers.

Gefermenteerd vlees- en vissoorten

Ingemaakte eieren of varkenspootjes, corned beef, zure haring en andere op soortgelijke wijze gefermenteerde vlees- en visproducten kunnen ook gezonde bacteriën bevatten (zelfs als ze niet zo smakelijk zijn als andere probiotica-rijke voedingsmiddelen).

Smaakmakers

Misschien sta je er niet bij stil, maar dingen als gefermenteerde mosterd, pittige saus, chutney en zoetzuur kunnen allemaal probiotica bevatten. Als je op de etiketten kijkt, kun je verschillende producten vinden die goede organismen bevatten.

Nog een paar dingen waar je op moet letten

Het is de moeite waard om probiotica aan je dieet toe te voegen en ze kunnen een enorme invloed hebben op je gezondheid en je welbevinden. Maar er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden omdat ze de resultaten kunnen beïnvloeden.

Overleg in de eerst plaats met je (huis)arts. Een medische professional kan je helpen te bepalen of probiotica passen bij jou en je levensstijl.

Let op de ingrediënten. Zelfs yoghurt die vol probiotica zit is misschien niet de beste keuze als hij ook vol zit met kunstmatige zoetstoffen en smaakstoffen. Kiezen voor biologisch en natuurlijk is altijd beter.

Weet wat je kunt verwachten. Gezonde darmen heb je niet van de ene op de andere dag. Als je probiotica en gefermenteerde voedingsmiddelen een plek geeft in je dieet, zal je een geleidelijke verbetering van je spijsvertering en je algehele gezondheid ervaren. Geef niet al na een paar dagen op – houd je inname van probiotica aan en je zult snel genoeg verschillen opmerken.

Als je in zijn algemeenheid (ook) gezond eet, geeft dat betere resultaten. Alle probiotica in de wereld kunnen een dieet met veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen niet ongedaan maken! Wij raden 100% Paleo aan.

Het is kortom de moeite waard om je in probiotica te verdiepen – onderzoek heeft uitgewezen dat goede bacteriën een enorme invloed kunnen hebben op je welzijn. Het toevoegen van probiotica-rijke voedingsmiddelen of supplementen aan je dieet zou een goede eerste stap kunnen zijn naar gezondere darmen en een betere algehele gezondheid.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00