hamist

Waarschuwing: Je mist belangrijke gezondheidsvoordelen door binnen te blijven!

Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt in je lichaam als je even buiten in de zon staat? Er is een verrassende link tussen zonlicht en hoe we ons voelen, een geheim dat dieper gaat dan je misschien denkt.

Laten we samen ontdekken hoe we optimaal gebruik kunnen maken van het licht dat elke dag op ons pad komt.

Dus lees verder..

Zonlicht en geestelijke gezondheid

Zon en geestelijke gezondheid

Een afname in blootstelling aan de zon is geassocieerd met een daling van je serotonineniveaus, wat kan leiden tot ernstige depressie met een seizoenspatroon. De door licht geïnduceerde effecten van serotonine worden getriggerd door zonlicht dat via het oog binnenkomt. Zonlicht activeert speciale gebieden in het netvlies, wat de afgifte van serotonine triggert. Je hebt dus meer kans om deze vorm van depressie te ervaren in de wintertijd, wanneer de dagen korter zijn.

Vanwege deze connectie is een van de hoofdbehandelingen voor depressie met een seizoenspatroon lichttherapie, ook wel fototherapie genoemd. Je kunt een lichttherapiebox thuis hebben. Het licht van de box bootst natuurlijk zonlicht na dat de hersenen stimuleert om serotonine aan te maken en overtollig melatonine te verminderen.

Maar de voordelen van de zon gaan verder dan het bestrijden van depressie. Hier zijn enkele andere redenen om wat zonnestralen te vangen:

Het opbouwen van sterke botten

Zon en sterke botten

Blootstelling aan de ultraviolet-B-straling in de zonnestralen zorgt ervoor dat de huid van een persoon vitamine D aanmaakt. Volgens een studie uit 2008 maken mensen in een periode van 30 minuten terwijl ze een zwempak dragen de volgende vitamine D-niveaus aan:

  • 50.000 internationale eenheden (IE) bij de meeste Kaukasische mensen
  • 20.000 tot 30.000 IE bij gebruinde mensen
  • 8.000 tot 10.000 IE bij mensen met een donkere huid

De dankzij de zon aangemaakte vitamine D speelt een grote rol in de gezondheid van de botten. Lage vitamine D-niveaus zijn gelinkt aan rachitis bij kinderen en botverzwakkende ziekten zoals osteoporose en osteomalacie.

Kankerpreventie

Zon en kankerpreventie

Hoewel te veel zonlicht kan bijdragen aan huidkankers, heeft een gematigde hoeveelheid zonlicht eigenlijk preventieve voordelen als het gaat om kanker.

Volgens onderzoekers hebben mensen die in gebieden met minder daglicht wonen meer kans om bepaalde soorten kanker te krijgen dan zij die wonen waar er meer zon is gedurende de dag. Deze kankersoorten omvatten:

  • Darmkanker
  • Prostaatkanker

Behandeling van huidaandoeningen

Zon en huidsaandoeningen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan zonlicht helpen bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen. Artsen hebben UV-straling aanbevolen voor de behandeling van:

  • Psoriasis
  • Eczeem
  • Geelzucht
  • Acne

Hoewel lichttherapie niet voor iedereen geschikt is, kan een dermatoloog aanbevelen of lichtbehandelingen voordelig zullen zijn voor jouw specifieke huidproblemen.

Zonlicht en matiging

Zon en matigen

Hoewel er veel goede redenen zijn om van de zon te genieten, zendt de zon ultraviolette (UV) straling uit. UV-straling kan de huid doordringen en het DNA van cellen beschadigen. Dit kan leiden tot huidkanker.

Onderzoekers hebben niet altijd een exacte maatstaf voor hoe lang je buiten zou moeten blijven om de voordelen van zonlicht te plukken. Maar het definiëren van een teveel aan blootstelling aan de zon is afhankelijk van je huidtype en hoe direct de zonnestralen zijn.

Mensen met een lichte huid verbranden doorgaans sneller dan mensen met een donkere huid. Ook heb je meer kans op zonnebrand als je naar buiten gaat wanneer de zonnestralen directer zijn. Dit gebeurt meestal tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Volgens de WHO is het voldoende om 5 tot 15 minuten zonlicht op je armen, handen en gezicht 2-3 keer per week te krijgen om te genieten van de vitamine D-verhogende voordelen van de zon. Let wel, de zon moet de huid penetreren. Het dragen van zonnebrandcrème of kleding over je huid zal niet resulteren in de aanmaak van vitamine D.

Maar als je langer dan 15 minuten buiten bent, is het een goed idee om je huid te beschermen. Dat kan door zonnebrandcrème aan te brengen met een zonbeschermingsfactor (SPF) van minstens 15. Het dragen van een beschermende hoed en shirt kan ook helpen.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00