Je winkelwagen is momenteel leeg!
Nattō: het Japanse geheim voor gezonde hart- en bloedvaten
Zoals je wel weet of ooit eens gehoord hebt, hebben mensen in Japan een hoge levensverwachting. Dit heeft verschillende redenen, maar nattō is er eentje van!
Je hebt er misschien nog nooit van gehoord maar in Japan is nattō heel bekend. Hier in onze landen hoor je er niet van en kom je het ook nergens tegen, toch missen we het of niet…
Nattō is namelijk heel belangrijk voor gezonde hart- en bloedvaten en sterke botten, maar hoe komt dat? Wat maakt nattō zo bijzonder?
In deze blog ontdek je:
- Wat nattō precies is
- Waarom het de rijkste natuurlijke bron van Vitamine K2 (MK-7) is
- De rol van Vitamine K2 in je lichaam
- Waarom wij in het Westen vaak te weinig K2 binnenkrijgen
- Hoe je dit tekort eenvoudig kunt aanvullen met een Vitamine K2 supplement
Wat is nattō? De unieke Japanse bron van Vitamine K2
Nattō is een traditioneel Japans gerecht dat al eeuwenlang wordt gegeten. Het wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met de bacterie Bacillus subtilis var. natto.
Het resultaat is een plakkerig, slijmerig en sterk geurend gerecht. De geur en smaak zijn voor veel mensen behoorlijk heftig, een umami, nootachtige en een beetje kaasachtig smaak. Het wordt vaak gegeten bij het ontbijt in Japan, meestal met rijst, mosterd, sojasaus of lente-ui.
Nattō staat namelijk bekend als de rijkste natuurlijke bron van Vitamine K2 in de vorm MK-7 (menaquinon-7). Slechts één portie nattō levert meer K2 dan je met Westerse voeding in een hele week zou binnenkrijgen. Als we de hoeveelheid Vitamine K2 in voedingsmiddelen vergelijken, krijg je deze resultaten:
- Nattō → ca. 900–1100 µg K2 (MK-7)
- Harde kazen (zoals Gouda, Edam, Brie) → ca. 50–75 µg K2 (voornamelijk MK-4 en beetje MK-7)
- Zachte kazen (Camembert, kwark) → ca. 10–30 µg K2
- Kippenlever → ca. 10–15 µg K2
- Eigeel → ca. 5–10 µg K2
- Kip (dijfilet, vleugel) → ca. 5–10 µg K2
Dat betekent dat nattō soms wel 10–100 keer meer K2 bevat dan onze typische Westerse bronnen.
Waarom is Vitamine K2 nu zo interessant voor je gezondheid?
Vitamine K2 is misschien minder bekend dan bijvoorbeeld vitamine C of D, maar de werking ervan is minstens zo belangrijk. Het speelt namelijk een sleutelrol bij de verdeling van calcium in je lichaam en dat heeft invloed op je botten, tanden, hart en meer.
- Calcium naar de juiste plek: je lichaam heeft calcium nodig voor sterke botten en tanden. Maar calcium komt niet vanzelf op de goede plek terecht. Vitamine K2 activeert speciale eiwitten (osteocalcine en MGP) die ervoor zorgen dat calcium wordt ingebouwd in je botten en tandglazuur, in plaats van dat het zich ophoopt op ongewenste plekken.
Dit ondersteunt niet alleen de botdichtheid, maar helpt ook het risico op botbreuken te verlagen. Ook je tanden profiteren, doordat calcium sterker wordt vastgelegd in het tandglazuur.
- Bescherming van hart en bloedvaten: zonder voldoende K2 kan calcium zich ophopen in je slagaderen en andere zachte weefsels. Dit kan leiden tot aderverkalking en stijvere bloedvaten, wat belangrijke risicofactoren zijn voor hart- en vaatziekten. Voldoende K2 helpt je bloedvaten soepel en gezond te houden.
- De samenwerking met vitamine D3: vitamine D3 zorgt dat je meer calcium uit je voeding opneemt. Maar als er onvoldoende K2 aanwezig is, kan dat extra calcium alsnog verkeerd neerslaan in je lichaam. Je kunt het zo zien: D3 opent de deur voor calcium, K2 vertelt het waar het heen moet.
- Mogelijke extra voordelen: nieuw onderzoek wijst erop dat K2 ook breder werkt in je lichaam. Er zijn aanwijzingen dat K2 ook een rol speelt in de hersengezondheid, door bescherming van zenuwcellen en het reguleren van ontstekingsprocessen. En het kan helpen bij het behoud van een soepele huid, doordat het verkalking van elastinevezels tegengaat.
Omdat nattō de rijkste natuurlijke bron is van Vitamine K2 in de vorm MK-7 (menaquinon-7), is dat het geheim van de Japanners voor minder hart- en vaatziekten. Onderzoek toonde aan dat:
- Mensen die regelmatig nattō eten, een lager risico hebben op overlijden door cardiovasculaire aandoeningen.
- De Vitamine K2 (MK-7) in nattō zorgt ervoor dat calcium in de botten terechtkomt en niet in de bloedvaten, wat aderverkalking helpt voorkomen.
- Hoewel er uiteraard meer factoren meespelen (zoals beweging, voeding en cultuur), wordt nattō vaak gezien als een van de redenen waarom Japanners gemiddeld zo gezond oud worden.
Wat is het verschil tussen Vitamine K2 MK-4 en MK-7?
Vitamine K2 bestaat niet uit één enkele stof, maar uit een hele familie van verbindingen die we menaquinonen noemen: MK-4, MK-7, MK-8, MK-9, enzovoort. In onze Westerse voeding met vlees, eieren en kaas, vinden we voornamelijk MK-4 en soms een beetje MK-8 of MK-9.
In het Japanse gerecht nattō zit daarentegen bijna uitsluitend MK-7, en dat is precies de vorm die het meest bioactief en stabiel is in ons lichaam.
Het grote verschil tussen deze vormen zit in de halfwaardetijd (= de tijd die een stof in het bloed aanwezig blijft voordat de helft wordt afgebroken of uitgescheiden). MK-4 wordt heel snel afgebroken en blijft vaak maar een paar uur in het bloed aanwezig. Om daar effect van te hebben, zou je dus hoge doseringen en meerdere inname-momenten per dag nodig hebben.
MK-7 werkt heel anders: deze vorm blijft 2 tot 3 dagen actief in je bloed. Daardoor kan het zich rustig opbouwen en continu de eiwitten activeren die calcium naar de juiste plekken sturen (botten en tanden) en weghouden uit aderen en zachte weefsels.
In de praktijk maakt dit MK-7 veel consistenter en krachtiger dan MK-4. Uit onderzoek blijkt dat al relatief lage doseringen MK-7 voldoende zijn om gezondheidsvoordelen te geven. Daarom is MK-7 de beste keuze voor dagelijkse ondersteuning van zowel sterke botten als een gezond hart- en vaatstelsel.
Het probleem met nattō zelf
Hoewel nattō de topbron van Vitamine K2 is, kleven er ook nadelen aan:
- Het is nauwelijks verkrijgbaar buiten Japan
- Daardoor is het vrijwel onmogelijk om via voeding in het Westen voldoende K2 binnen te krijgen
- De geur en smaak zijn voor velen onaantrekkelijk (echt waar, zelf getest in Japan).
De oplossing: een Vitamine K2 supplement (MK-7)
Gelukkig is er een eenvoudige manier om toch te profiteren van de kracht van nattō: supplementen met Vitamine K2 in de MK-7 vorm.
In Nederland en België hebben veel mensen, zonder het te weten, een tekort aan Vitamine K2. Toch is het een essentiële vitamine die je lichaam nodig heeft.
Daarom zijn supplementen met K2 (in de MK-7 vorm) een slimme en toegankelijke oplossing. MK-7 in supplementvorm is exact dezelfde bioactieve stof die in nattō voorkomt, zonder de smaak of geur. Zo krijg je alle gezondheidsvoordelen, maar dan op een makkelijke manier die past bij ons Westerse voedingspatroon.
Om die reden hebben wij bij Foodie Vitamine K2 Boost ontwikkeld: een hoogwaardig supplement dat de kracht van MK-7 combineert met het natuurlijke alfalfa-extract.
- Vitamine K2 MK-7 (200 mcg): De meest stabiele en effectieve vorm van vitamine K2 in een hoge dosis. MK-7 blijft lang actief in je lichaam en helpt calcium precies daarheen te sturen waar het nodig is: naar je botten en tanden, niet naar je aderen.
- Alfalfa-extract (250 mg): Afkomstig van de voedzame alfalfaplant, rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Alfalfa ondersteunt onder andere een gezonde spijsvertering, het immuunsysteem, de huid en in combinatie met K2 ook je botgezondheid. De volledige uitleg over alfalfa lees je in dit artikel: “Wat is Alfalfa? De superfood in onze Vitamine K2 Boost!“
Op deze manier kunnen wij ook gemakkelijke genieten van dezelfde voordelen van nattō. 1 capsule Vitamine K2 Boost per dag geeft je voldoende K2 om even lang te leven als de Japanners. Geniet nu tijdelijk van deze 1+1 gratis aanbieding omdat je deze blog leest!
Conclusie:
Waar de Japanners dankzij nattō moeiteloos voldoende Vitamine K2 binnenkrijgen, blijft het in het Westen vaak bij een tekort.
Omdat het hier nauwelijks beschikbaar of populair is, biedt een Vitamine K2 supplement zoals Vitamine K2 Boost de ideale oplossing. Zo combineer je de kracht van deze bijzondere vitamine met gemak en toegankelijkheid en ondersteun je dagelijks je botten, tanden en hart- en vaatgezondheid.